Vitorlázás

Akik gyönyörűvé teszik a Balatont

Bár a Kékszalag versenyszabályzata szerint szombat reggel 9-kor lejárt a túraverseny limitideje, de a célba igyekvő hajók elvitorláztak a füredi cél vonalához. Egyúttal a hátszélvitorláikkal beszínezik a Tihany és Füred közötti vízterületet. 

A legszebb kertmozi a Balatonnál
Ha imádtad az Örvényeshegyi-pikniket, akkor ez az erdőben megbújó kertmozi lesz a kedvenced idén nyáron a Balatonnál!
A Kékszalag legmeghatóbb pillanata

Az 51. Kékszalag Nagydíjon péntek hajnalban elsőként befutó Racing Django legénysége köszöntötte a szombat reggel 9 órakor lejáró limitidő előtt befutó hajót, a Sunset legénységét a füredi célvonalon.

Hosszú, de izgalmas volt az idei Kékszalag
Izgalmas párharcokat hozott az idei verseny, amely a Racing Django győzelmét hozta. A Raffica pedig egytestűként felvette a kesztyűt a katamaránokkal szemben. A reggel 9 órás rajtot talán az RSM2 kapta el legjobban, szépen haladtak együtt a katamaránok, majd ahogy egyre jobban élénkült a szél, más-más útvonalakat választottak. Egészen a Tihanyi-szorosig borult, felhős idő volt,
Reklám
Te hagynád, hogy fogdossák a melled a strandon?
Valami egészen elképesztő az emberi agy és pláne a férfiaké, mert hogy ezt a bikinifelsőt biztosan egy férfi agya ihlette!
Az első 245

Elkészült az abszolút értékelés szerinti első 245 hajó sorrendje. Itt érhető el

Hol tartottak Kenesénél? Siófoknál? És Keszthelynél?

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) munkatársai minden bójafordulónál regisztrálták, hogy az adott hajó hányadikként fordult.

Hogyan látja Petrányi Zoltán, a Racing Django kormányosa?

Péntek hajnalban a Racing Django futott át elsőként a füredi célvonalon. Az alábbi (kép alatt található) videóban a hajó kormányosáé, Petrányi Zoltáné a szó.

Beszédes üzenet a vízről

"Kitöltjük az időt. Van még 4 óránk és szeretünk vitorlázni megyünk előre, a célba ugyan sajnos már nem futunk be, de az utolsó percig kitartunk!" - írta az egyik még versenyben lévő hajó legénysége szombat hajnalban a vízről. Válaszul pedig gratulációt kaptak, a többi hajóssal egyetemben. Erről is szól a Kékszalag.

Tíz kihagyhatatlan célpont a déli parton
A déli partra készülsz? Ez bármelyik korosztálynak jó döntés. Tíz okot is mutatunk, hogy miért.
Ők igazán megérdemelnék a célbaérést - jönnek a hajrások

Majd negyvennyolc óra folyamatos vitorlázás után célba érni óriási boldogságot jelenthet - a legkitartóbbak most azért küzdenek, hogy szintidőn belül teljesítsék a 2019-es Kékszalagot.

Már napfelkelte után ért be a Jacky, a Spleen II, a Sailana, a Hablaty és a 66 fok is

Röviddel napfelkelte után, néhány száz méteren belül ért célba hat óra környékén a Jacky, a Spleen II, a Sailana, a Hablaty és a 66 fok is. Nagy lehet a büszkeség mindegyik hajó fedélzetén, mert különösen nehéz körülmények között teljesítették az 51. Kékszalag Nagydíjat!

Te jössz fürödni a Strandok éjszakáján?
Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.
Reklám
Még 4 és fél óra van hátra a szintidőből

Szombaton reggel 9 órakor zárul az 51. Kékszalag Nagydíj. Az addig hátralévő négy és fél óra még sok mindenre elég lehet; vagy sok mindenre elég lehetne, ha szeles idő lenne. Mindenesetre, hacsak nem enyhül még a mostaninál is jobban (4-8 km/h a szélerősség), akkor néhány tucatnyi hajó még befuthat a füredi célba.

A "magyar tenger"

pp

1. Pupi, 2. Parti Szél, 3. Apollo

A szombaton 3 óráig beérkezett adatok alapján az 51. Kékszalag Nagydíjon az 50-es cirkálók osztályonkénti versenyében a következő volt a befutó:

Még hatvanan a vízen

A Kwindoo nyomkövető rendszer alapján megközelítőleg hatvan hajó van még a Balaton vízén. Ők cirka 41 órája keresik a szelet több-kevesebb sikerrel, vagyis elképesztően türelmesek és kitartóak. Közülük tizenkettő még a nyugati medencében tart, nagyjából huszan Balatonszárszótól igyekeznek a tihanyi cső felé és a még versenyben lévők közül hárman vannak túl rajta. Noha ez a hármas, a Basa, a Sarah with Love és a Reverto már a célegyenesben érezheti magát, messze még a vége számukra is. Ugyanis nincs szél. A keleti medencében vitorlázók az egy csomós sebességet is alig-alig érik el...

"A Puffin adhat erőt..."

A legkitartóbbak még mindig a vízen vannak - közülük érdekes módon egy tizes csoport egy kupacban halad Balatonőszödnél. Köztük van a Puffin is, és Bud Spencer klasszikusa ("Csak a puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!") óta talán kicsit azt is gondolhatjuk, hogy a többiek a Cselényi Botond Miklós által kormányzott hajóra "támaszkodnak". Mert az akaratra, kitartásra szükségük is lesz még!

1. Don Rosé, 2. After Eight, 3. Viking

A Nautic 330-asok befutási sorrendje szombaton hajnali eredmények alapján:

#SzabadonBalaton

1. Weight, 2. Pannonvoyage, 3. BB-8

A pénteken késő estig befutott hajók eredményei alapján a 8M One Designosok kékszalagos rangsora a következő:

Életképek az 51. Kékszalag Nagydíjról

Reklám
Megindultak a hajók Lelle és Szemes között!

Az elmúlt két nap szélíhnsége után már a kicsinek is nagyon tudunk örülni. Ezért is jelezzük, hogy Balatonlelle és Balatonszemes között épp olyan tempót mennek a hajók, a Sailana, a Dancing Queen, a Sarah with Love, a Reverto, a Sophie, a Vera Natura és a 66 fok is, amelyre kevés példa volt az 51. Kékszalagon.

HunGer, Accenture, Hablaty: közel a cél

Bár ezen a versenyen semmit sem szabad elkiabálni, HunGer, Accenture, Hablaty, Scylla9, Natita és Mosquito számára még pénteken véget ér az 51. Kékszalag Nagydíj. Ezek a hajók túljutottak a tihanyi csövön, és épp szelük is van. Hajrá!

A legfelkapottabb turistaparadicsom lehet Hévíz
Hévíz is esélyes a European Best Des­tination 2020 díj elnyerésére, ahol közönségszavazás dönt a legjobb európai úti célról.
A Lázadó a 361. Keszthelynél forduló hajó

21 óra előtt nem sokkal a Gaál Péter kormányozta 25-ös jolle, a Lázadó fordult el Keszthelynél - ez a 361. hajó, amely elérte a Kékszalag legnyugatibb pontját. A forduló után azonban teljesen megállt a szél és a hajó is, de helyi hírek szerint egy kis reményt jelenthet a térségben tartózkodóknak, hogy ha a partközeli szél felerősödik, akkor az Balatongyörökig biztosan elviszi őket.

Ilyen idő lesz éjszaka

Az Országos Meteorológiai Szoltálat legutóbbi tájékoztatása szerint az előttünk álló órákban is meghatározóan csak gyenge (0-10 km/h), változó irányú légmozgásra lehet számítani.

Indul a nyár legszínesebb tíz napja Kapolcson
Hagyd, hogy elsodorjon a völgyérzés, sétálj át egy könnyűzenei koncertről egy színházi előadásra vagy táncházba, hozz létre saját művészeti alkotást, menj el cirkuszba, sportolj, beszélgess, táncolj, ismerkedj a Művészetek Völgyében!
Keszthelynél jár Gandalf, Rézi és Moby Dick

De nem csak ők, hanem a Monaco, a Bolladik, az Anonym, a Póstás, az A.T.W.A és az Indra is a keszthelyi forduló környékén jár a Kwindoo szerint. 

Élje át újra!

Bár szélből elfért volna jóval több, emlékezetes pillanatokat hozott az idei Kékszalagon. A kép utáni videóban megteheti. 

Szép? Igen, szép

Korábban már többször bemutattuk, milyen szép dolgokat tud a Kékszalag. Például ilyet:

Az első 20 befutó és a We Love Sailing esete a széllel

Ma hajnalban, egészen pontosan 0 óra 30 perckor megérkezett az első befutó, a Racing Django nevű katamarán Balatonfüredre az 51. Kékszalag Nagydíj abszolút győzteseként. A Petrányi Zoltán kormányozta hajó 15 óra 37 perc alatt teljesítette a légvonalban több mint 150 kilométeres távot. A verseny rendkívül gyenge szélben, 561 nevezett hajó részvételével zajlott. Íme az összetettben […]

A zivatarok leépültek - itt a legújabb időjárás-előrejelzés

A Balaton környékén kialakult zivatarok leépültek, számottévő szél élénkülést nem okoztak. Nyugat felől még közelednek, illetve fejlődnek zivatarok, de kétséges, hogy a cellák, vagy a kifutó szelük eléri a tavat - áll Országos Meteorológiai Szolgálat Viharjelző Obszervatóriumának munkatársa a Kékszalagon induló versenyzőknek készített - péntek délután publikált - időjárás-előrejelzésében

Az első 189

Pénteken - nem sokkal 17 óra után - már 189 hajó ért be Füredre. 

TOP 10 program férfiaknak a Balatonnál
Van az úgy, hogy csak a haverokkal lógnál? Söröznél vagy menő terepjárókat nézegetnél, esetleg egy igazán férfiaknak való vígjátékon szórakoznál egyet? Mutatjuk!
Egy völgy, három település, ezernyi kaland: ma kezdődik a Művészetek Völgye!

Óriás kék-sárga cirkuszi sátor Vigántpetenden, ahol találkoztunk Natival, vagyis Oszkó-Jakab Natáliával, a Művészetek Völgye Fesztivál főszervezőjével. Megbeszéltük, hogy csinálunk egy kis közös előzetes helyszínbejárást és közben ő mesél nekünk néhány kulisszatitkot a rendezvényről. A petendi langallóról egyből ejtünk néhány szót, amíg besétáltunk a sátor különleges, belülről csillagos égboltot mintázó ponyvája alá, ahol egyből le is […]

1. Schatz 2. Magnum 3. Sleepwalker

A péntek délutánig befutott hajók eredményei alapján a Nautic 370-esek kékszalagos rangsora így fest:

1. Capella 2. Pannónia 3. Irokéz

A Magyar Vitorlás Szövetség munkatársai készítik a beérkező hajók eredményei alapján a hajóosztályonkénti rangosorokat. 

MIért érdemes megnézni?

Az alábbi képet? Csak azért, mert szép. Ilyet is tud a Kékszalag. 

Az első 128

Az 561 indulóból már 128 hajó teljesítette a távot péntek délután 3 óráig. 

Odamentek, eljöttek

A keszthelyi fordulót már több mint 270 hajó abszolválta. A Kwindoo nyomkövető szerint ezt nemrég tette meg a Cortina, a Zenit1343, az Endurance, a Puffin és az Erpel is.

Üzenet a Facebookról

"Kitartás azoknak, akik még vízen vannak! Csak hogy mindenki tudja... A Kékszalag közel sem ért véget hajnali fél egykor. Jó szelet! Csak jobbat, mint eddig!" - üzente a Kékszalag légvonalban több mint 150 kilométeres útvonalán haladó vitorlázóknak egy facebookos hozzászóló.

Azok a pillanatok

Amikor a verseny zajlott.

Frissítették a időkárás-előrejelzést, íme

Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette a kékszalagos mezőnynek készített időjárás-előrejelzését.

Frissítették a időkárás-előrejelzést, íme

Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette a kékszalagos mezőnynek készített időjárás-előrejelzését.

Cserélték a viharjelzéseket, szigorítás, enyhítés

MIközben a keleti medencében a korábbi másodfokúra elsőfokúra vették vissza a viharjelzést, a nyugati oldalon a középső medencében alapfokról elsőfokúra szigorították a jelzést. 

Reklám