Vitorlázás

Paloznaki Jazz Piknik 2020

2020. július 30-augusztus 1. között a jazz, a soul és a funk művészei lépnek fel a kilencedik Paloznaki Jazz Pikniken, az ország egyik leghangulatosabb fesztiválján.

Zorall Sörolimpia 2020 Alsóörs

2020. augusztus 26-29. között rendezik meg Alsóörsön Magyarország legnagyobb rock-házibuliját, a Zorall Sörolimpiát.

Horvátországi siker

A Süli András – Papp Dávid páros megnyerte a Horvát Repülő Hollandi Bajnokságot. A hét futamból álló eseményen az utolsó futam döntött a magyar páros javára.  

Ősz úrfi szomorkodik
Nyúlós takony a világ. Ráadásul jég hideg. A köd bekúszik a legjobb hajósruházat nem létező résein is, bőrünkig hatol, elgémberíteni testünket, lelkünket. És a kokpitben futkosni vagy tornászni nem igen lehet. Csak dermedten kucorogni, dideregni, s továbbá tűrni, ahogyan hízott vízcseppek tömege hullik fejünkre a vitorla aljáról. Szóval remek. Mi több: csodálatos. Imádjuk! Induljunk hát neki!
Reklám
RG65 Országos Bajnokság

A hét végén zajlott az egyik  legkisebb modellvitorlás osztály bajnoksága. Az osztály az utóbbi évek egyik legdinamikusabban fejlődő osztály a hazai modellvitorlás osztályok között. A hajók egyik világszínvonalú építője nem keveset tesz hozzá az osztály népszerűségéhez hisz hajói a békásmegyeri műhelyben készülvén több világversenyt megnyertek. Chilétől egész Európán keresztül természetesen Magyarországon.     A két […]

Wow ! Velsheda Wow!

Végül a Velsheda St Tropez-ban meg tudta őrizni elsőségét. Még az is belefért, hogy az utolsó futamban negyedik lett, mert a Rambler88 ismét csak második birt lenni. Most a futamot a Leopard 3 nyerte. Végeredményben 1, Velsheda, 6p 2. Rambler88, 6p 3, Leopard 3,  8p  

A veszprémi Bakonyi Ház az Év Tájháza
Az 1935-ben alapított ház a „magyar skansen”-gondolat egyik korai példája. Mára tudománytörténeti, múzeumtörténeti és egyben várostörténeti jelentőséggel bír.
America’s Cup – Félidőben 2. rész
Már több mint 2 éve nyert az ETNZ Bermudán és már kevesebb, mint 2 év van vissza a 36. America’s Cup-ig, amely 2021 március elején kerül megrendezésre. Cikkünk második részében a további menetrendről, a SailGP népszerűségéről és a prototípusokról lesz szó!
Szobrászművész készít csodaszép cserépkályhákat a Balaton-felvidéken

Már nyakunkon a fűtési szezon, mi pedig imádjuk a hagyományos fatüzelésű kályhákat, kandallókat; hátha még az egy gyönyörű, mázas műremek, aminek a peremére oda lehet kuporodni. Mayer István szobrászművész Balaton-felvidéki műhelyében olyan cserépkályhák készülnek, melyek még hűen őrzik a magyar népi kultúra emlékét.   Mayer István szobrászművész célja a hagyományőrzés és az értékmentés, melyhez elhivatottan ragaszkodik évtizedek […]

Négyezer méterről ugrott ejtőernyővel Korzenszky Richárd perjel
Nem mindennapi vendégei voltak kedden a börgöndi repülőtérnek. Amikor kiértem a leszállópályára, az erőtlen őszi napsütésben Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagyot találtam ott, amint türelmesen várakozott Korzenszky Richárdra, a Tihanyi Bencés Apátság nyugalmazott perjelére.
Úsztál már a hévízi tündérrózsák között?
Varázslatos élmény a tavirózsák között úszkálni a Hévízi-tóban. Mindent megtudhatsz erről a különleges növényről, gyere, nézd meg videóinkat és képeinket!
Átadták a 67-es gyorsforgalmi út új balatoni összekötő szakaszát

A héten átadták a Kaposvárt az M7-es autópályával összekötő 67-es gyorsforgalmi út Somogyaszaló és Látrány közötti 26,4 kilométeres szakaszát.   Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a Somogybabodon tartott eseményen elmondta: a november végéig 33,2 kilométeresre bővülő útszakasz mintegy nettó 66 milliárd forintba került, a beruházás jelentősen javítja Kaposvár és a Balaton közúti kapcsolatának minőségét. Szita […]

Norvég világbajnok

A Vintage Star Gold Cupon   Három nap és 8 kihívásokkal teli futam után kialakult a végső sorrend a versenyen. Eivind Melleby (NOR)és Joshua Revkin (USA) nyerte a versenyt.   EREDMÉNY  

Reklám
Különös életutak az 1848-49-es szabadságharc idejéből
Október 6-án, az aradi vértanúk gyásznapján érdemes a Balaton vidékének ’48-as hőseit is számba venni.
Kristálytiszta a Balaton vize
Kristálytiszta a Balaton vize, és ez volt jellemző a tóra nyáron is, fogalmazott Jordán Ferenc, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete igazgatója.
Ezt látnod kell! Így kerül palackba a Varga bor!
A badacsonyörsi Varga pincészetnél meglestük a borkészítés lépéseit, gyere, mutatjuk, mi történik a frissen szüretelt szőlővel, mielőtt palackozva az asztalodra kerül.
Megújulhatnak a balatoni csúszdák a strandfejlesztés részeként

Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig.   Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója Siófokon emlékeztetett arra, hogy két éve a fizetős strandok, idén pedig a balatoni szabadstrandok kaphattak támogatást infrastruktúrájuk fejlesztésére. A további fejlesztések érdekében az MTÜ a kormány támogatásával […]

Tökunalom? Dehogyis!
2019. október 27-én, vasárnap 15.00 és 18.00 óra között 19. alkalommal szervezik meg a Tökfesztivált Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központ parkolójában.
Elrajtolt a Minitransat!!

Végre!! Két hét parton dekkolás után, elkerülve a Lorenzo hurrikán végét, ma 10:30-kor elrajtoltak a versenyzők. Majdhogynem limányban.

Szüreti mulatságon és könyvtári napokon is kikapcsolódhatunk a hétvégén Veszprém megyében
Ezen a hétvégén is változatos programok közül válogathatunk.
America’s Cup – Félidőben
Már több mint 2 éve nyert az ETNZ Bermudán és már kevesebb, mint 2 év van vissza a 36. America’s Cup-ig, amely 2021 március elején kerül megrendezésre. A vadonatúj AC osztály vitorlásai meglehetősen furcsa látványt okoznak a hagyományos hajókhoz és katamaránokhoz szokott szemeknek, pedig a tőkesúly nélküli egytestű vitorlások koncepciója már 100 éves. Az amerikai Malcolm és Thomas A. McIntyre vetett papírra elvben hasonló hajót még 1920-ban. A hajó végül sosem épült meg, de aztán jött 1950 és a Gordon Baker által tervezett Monitor, amiről fotók is fennmaradtak.
Ma elrajtol a Mini Transat mezőny

Két hét várakozás után nyílt lehetőségük az indulásra La Rochelle-ben...

Reklám
Nagy hétvégi balatoni programajánló
Azt, hogy az ősz eseménytelen lenne a Balatonon, semmiképpen sem mondhatjuk. A tó környéke számtalan lehetőséget kínál a mozgásra, a kikapcsolódásra a nyár elmúltával is.
Velsheda vagy Rambler 88

Az IMS előnyszámadás vagy a Velsheda ünnepe?   Egy nappal a vége előtt St Topez-ben két perc választja el a Velshedát és a Rambler 88-at az IRC 1  időkorrekciós osztályban. És mindez a Velsheda javára. Hogy ez egyrészt a Velsheda ünnepe, az biztos, de a pontszámítás helyessége is mutat valamit, hisz a két hajó építése […]

Túrázzunk, és figyeljük meg a hétvégén a madarakat!
Túracipőt fel! A Balaton környékén is számos programot szerveznek az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) keretében október 5-én és 6-án. A természetkedvelők számára itt a lehetőség egészen közelről megfigyelni a csodálatos madarakat.
TOP 5 látnivaló a Balatonnál – nem csak hétvégére
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ebben a szép őszi időben is bőven van mit felfedezni a Balaton körül! Tökfesztivál és halünnep ide vagy oda, a pincék, a múzeumok, a titokzatos szobrok vagy épp öblök is különleges élményt nyújtanak. Ilyenkor nem csak a színek, az illatok is másak a tónál, szippantsátok be a balatoni őszt!
Időjárás a Balatonon – Október 4-6.

Szükséges lesz bekapcsolni a fűtést, szombat éjjel újabb hidegfront ér el bennünket.   Front nem terheli szervezetünket. Eleinte sok lesz a napsütés, délután változóan felhős lesz az ég. A reggeli órákban érezhető hideg miatt az arra érzékenyeknél ízületi fájdalmak alakulhatnak ki, továbbá a megfázás veszély is nagy lesz, ezért érdemes rétegesen öltözködni. A krónikus légúti […]

Strand Fesztivál 2020, Zamárdi

2020. augusztus 19-22. között rendezik meg Magyarország egyik legnépszerűbb fesztiválját, a Strand Fesztivált Zamárdiban.

Időjárás a Balatonon – Szeptember 23-29. Copy

A hétvége kellemes kirándulóidőt hozhat 20 fok feletti maximumokkal, de sajnos jövő hétre már körvonalazódik a következő lehűlés. Szombaton felhősebb, vasárnap naposabb időben lesz részünk   Az elmúlt héten megérkeztek az első őszi fagyok, de még nem kell hideg, őszi időre berendezkedni. Legalábbis szeptemberben még biztos nem, az előttünk álló napokban változó nedvességtartalmú, de az átlagosnál […]

Milyen a jó kokpit?

Ha tanácsot kérnek tőlem, hogy érdemes-e megvenni ezt vagy azt a hajót, amit a kiállításon láttak, mindig azt ajánlom, hogy ne (csak) a kiállítási élmények (és csúcs-szuper ajánlatok) alapján döntsék ezt el, hanem előbb próbálják ki. Béreljék ki a kiválasztott modell(eke)t, és a tengeren szerzett tapasztalatok alapján ítéljék meg, hogy mennyire kényelmes, használható és funkcionális. […]

Kálmán Imre Emléknapok 2019, Siófok

2019. október 24-29. között rendezik meg a XII. Kálmán Imre Emléknapokat Siófokon, abban a városban, ahol a világhírű zeneszerző született.

Hároméjszakás célpont a nyári Balaton
Csaknem negyven százalékkal nőtt öt év alatt a balatoni szállásfoglalások száma, az átlagárak pedig egyetlen év alatt tíz százalékkal emelkedtek.
Elégedettek a balatoniak az idei nyárral
Nem döntött rekordot a fizetős balatoni strandok nyári vendégforgalma az idén, főként az időjárás miatt, mindazonáltal az önkormányzatok elégedettek a fürdővendégek számával és a jegyekből származó bevétellel. Több helyütt már készülnek az idegenforgalmi adóból, illetve annak állami kiegészítéséből finanszírozható további fürdőhely-korszerűsítési tervek.
Itt a negyedig AC75

Végre fény derült az angolok AC75-ös hajójára is. Tudja isten, nem tudom eldönteni tetszik-e ez a verda, de az biztos, hogy ez a legextrémebb a teste.    

Őszi menetrend szerint járnak már a balatoni kompok

Véget ért az utóidény a balatoni személyhajózásban, a hétfőtől érvényes őszi menetrend szerint már csak három hétvégén és ünnepnapon közlekednek a Balatoni Hajózási Zrt. hajói, és a komp is rövidebb ideig jár.   Az őszi menetrend szerint október első három hétvégéjén, szombatonként és vasárnaponként, valamint október 23-án közlekednek a menetrendi hajók két útvonalon, Siófok–Balatonfüred–Tihany, valamint […]

Egyedülálló rendezvényre várják a hajósokat

Október első hétvégéjén a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet ad otthont hazánk első „foiler” találkozójának. A rendezvényen nemcsak bemutatkozik a Balaton szinte összes szárnyaló közlekedési eszköz típusa, de össze is méri a tudását. A Foiling Balaton rendezvény keretein belül a szervezők nem titkolt célja, hogy a világon egyre népszerűbb foil tevékenységet bemutassák a sportág hazai kedvelőinek

Elkezdődött a Csendes-óceán megtisztítása

Megkezdte a műanyaghulladék begyűjtését a Csendes-óceánon egy holland feltaláló lebegő szemétszedője, a System 101 nevű berendezés, amelynek egy évvel ezelőtti tesztüzeme kudarccal végződött. Boyan Slat, a The Ocean Cleanup projekt alapítója bejelentette, hogy a módosított berendezés begyűjtötte az első plasztikot a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között félúton elterülő, Franciaországnál háromszor nagyobb csendes-óceáni szemétszigeten, ahova a

Balaton maraton és félmaraton 2019, Siófok

2019. november 16-17. között rendezik meg a 16. Balaton maraton és félmaraton futóversenyt, melyen egyéniben vagy párban teljesítheted a különböző távokat.

"A Balaton minden területét szeretem" – interjú a Budapest Bár frontemberével
Augusztusban Balatonlellén közösen léptek fel a Magyar Nemzeti Cirkusz artistái és Budapest Bár. Az izgalmas cirkuszi produkciókkal színesített koncert már csak egyetlen egy alkalommal lesz látható. Mutatjuk a részleteket.
10 állati jó program a Balatonnál

A strandszezon után is van élet a Balatonnál, sőt, számtalan fesztivál, túralehetőség, no meg állati jó programok garantálják a felüdülést.

Az Anna & the Barbies zenél a Siófoki Halfesztiválon
Október 4-6. között rendezik meg a siófoki Halfesztivált főzőversenyekkel, vásárral, gyerekprogramokkal és ingyenes koncertekkel. A város legnépszerűbb gasztrofesztiválján fellép a Zorall, az Anna & the Barbies és Farkasházi Réka gyerekzenekara is.
Egy szúnyogháló mindig jól jön
Hirdetés - A szúnyogháló hasznát nem csak nyáron át élvezhetjük. Ősszel, amikor a kinti rovarok megérzik a közelgő hűvösebb időket, megpróbálnak a meleg lakásba húzódni.
Újabb csúcsinnováció a Suzukitól: bemutatkozik a DF300B hajómotor
A Suzuki Motor Corporation bemutatja új, 300 lóerős, csúcstechnológiás DF300B hajómotorját, amely a márka vezető termékének, a DF350A forradalmi technológiáját ötvözi egy 300 lóerős hajómotor teljesítményével. A hagyományos benzinüzemű DF300B típusú külmotorokat 2019 végétől gyártják Japánban, a Suzuki Kosai üzemében, és világszerte értékesítik majd.
Foiling Balaton – Balatonföldvár 2019. Október 5-6.

Október első hétvégéjén a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet ad otthont hazánk első „foiler” találkozójának.   Ezen hajók, szörfök és kite szörfök közös tulajdonsága, hogy egy a víz alatt található szárny segítségével képesek a víz szintje fölé kiemelkedni és úgy suhanni. A rendezvényen nem csak bemutatkozik a Balaton szinte összes szárnyaló közlekedési eszköz típusa, de össze […]

Kalózkodás idegen vizeken
Nem állítom, hogy nagyon laza lenne a hazai kalózos versenynaptár, de ha találunk egy-két üres hétvégét, hát tényleg nem nagy ügy a kocsi mögé akasztani a hajót és hajts!
Repülő (foiler) hajók veszik birtokba hétvégén a Balatont

Foiling Balaton néven első alkalommal kerül megrendezésre a szárnyaló találkozó 2019. október 5-6 között.

Reklám